Vissza /

A Skandináv mitológia istenei és történetük



A skandináv mitológia a skandináv népek (dánok, norvégek, svédek, finnek) hiedelemrendszerének gyűjteménye, amely a viking korszakban terjedt el. A skandináv mitológiában számos isten és istennő szerepel, akiknek sokféle hatalma van.

Odin, a norvég istenek királya a legismertebb alakja a skandináv mitológiának. Ő a tudás, a bölcsesség és a mágia istene, és Valhallában lakik, ahol a hősök végtelen harcokat vívnak. Thor, a mennydörgő isten, aki a Valkyr-ök segítségével gyűjti össze a hősöket a Ragnarök, a világvége harcához. Loki, az álnok isten, aki állandóan cselszövésekbe keveredik és sokszor okoz problémákat a többi istennek.

A skandináv mitológiában szerepelnek még olyan istenek, mint például Freya, a szerelem és a termékenység istennője, vagy Heimdall, az őrök istene, aki a Bifröst, a világok közti híd őre. A skandináv mitológia számos szörnyet és lényt is tartalmaz, mint például a jötunn-ok, a világegyetem teremtői, a Midgard-szerpentin, a Föld övező sárkány, vagy a Fenris-farkas, aki a Ragnarök alatt elpusztítja Odin-t.

A skandináv mitológia számos más történetet is tartalmaz a természetfeletti lényekről, a hősökről és a világ teremtéséről. A mitológia népszerűsége az utóbbi években újra feléledt, köszönhetően a népszerű fantasy és sci-fi műveknek, amelyek a skandináv mitológiából inspirálódtak.

Kategória: Dokumentumfilmek

A film hossza: 00:12:14 (Ha most elindítod a lejászást, 13:28 -ra lesz vége a filmnek.)

Megtekintve: 29 alkalommal

Feltöltve: 2023-01-04 16:35:00 (1 éve)


Hasonló Dokumentumfilmek