Vissza /

A kínai kincseshajó titka/ismeretterjesztő



A kínai kincseshajó titka/ismeretterjesztő

615 évvel ezelőtt, 1405. július 11-én indult ugyanis első útjára Csiangszuból a Ming-dinasztia „újraalapítója”, az 1402-ben trónra lépett Jung-lö császár hatalmi ambícióit és gazdagságát megtestesítő Kincses Flotta. Ha hihetünk a korabeli leírásoknak, a hajóhad láttán sokkot kaptak volna a korabeli európai kapitányok, a nagyjából 300 hajóból álló flotta közel 28 ezer embert és sok tonnányi árut szállított.

A flotta gerincét adó hajók ráadásul körülbelül ötször akkorák voltak, mint európai társaik, közel 140 méteres hosszúságukkal és 55 méteres szélességükkel elpusztíthatatlan erődként szelték a habokat. Egy ekkora, fából készült hajó megépítése már önmagában is lenyűgöző technikai tudást feltételez, de a Kincses Flotta gályái több rekeszre osztott hajótesttel és trapéz alakú vitorlákkal is rendelkeztek, ezzel is megmutatva, hogy a kínai mesterek jóval európai társaik előtt jártak.

A hajóhadat a császár hűséges harcostársa és támogatója, az eunuch Cseng Ho admirális építtette meg, és az ő vezetésével is hajózott ki első útjára: a mai Vietnam érintésével Jáva, Szumátra, majd Ceylon szigetén kötött ki, s India nyugati partját is elérte. A hajók a császárnak szóló ajándékokkal és egyéb árucikkekkel felpakolva indultak vissza, nem csoda, hogy a hírhedt kalóz, Csen Zu-ji is megpróbált lecsapni rájuk, de kudarcot vallott: ötezer emberével együtt, rabláncon vitték az uralkodó elé.

Remélem, élvezni fogjátok ezt!
Ha tetszett a videó, lájkold és oszd meg.
Ne felejts el feliratkozni erre a csatornára a további frissítésekért.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Adna nekem egy csésze kávét
Paypal : [email protected]
or https://www.paypal.me/ZolaTech
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
#alatok #film #dokumentumfilm

Kategória: Dokumentumfilmek

A film hossza: 00:47:10 (Ha most elindítod a lejászást, 14:27 -ra lesz vége a filmnek.)

Megtekintve: 58 alkalommal

Feltöltve: 2022-07-30 19:31:00 (1 éve)


Hasonló Dokumentumfilmek