Vissza /

A Részvénytársaság Dokumentum 2003 *HD



Eredeti cim - The Corporation (2003) - kanadai dokumentumfilm
Rendező - Mark Achbar, Jennifer Abbott

A dokumentumfilm a kortárs gazdasági társaság fejlődését mutatja be, az államilag megbízott, meghatározott közfeladatot ellátó intézményként létrejött jogi személytől a személyi jogok többségét megillető modern kereskedelmi intézmény felemelkedéséig. A dokumentumfilm elsősorban az észak-amerikai, különösen az Egyesült Államok vállalataira koncentrál. Az egyik téma a vállalatoknak mint személyeknek a megítélése az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságán egy 1886-os ügy eredményeként, amelyben Morrison Waite főbíró nyilatkozata ahhoz vezetett, hogy a társaságok „személyként” ugyanazokkal a jogokkal rendelkeztek, mint emberi lények, az Egyesült Államok alkotmányának tizennegyedik kiegészítése alapján.
A tárgyalt témák közé tartozik az üzleti terv, ahol 1933-ban Smedley Butler tábornok leleplezett egy állítólagos vállalati összeesküvést Franklin D. Roosevelt akkori amerikai elnök ellen; a közbirtokosság tragédiája; Dwight D. Eisenhower figyelmezteti az embereket, hogy óvakodjanak a növekvő katonai-ipari komplexumtól; gazdasági externáliák; a szarvasmarha növekedési hormonról szóló oknyomozó hír elnyomása a Fox leányvállalata, a floridai tampában, a WTVT televízióban, a Monsanto utasítására; a The Coca-Cola Company feltalálása a Fanta üdítőital a náci Németországgal szembeni kereskedelmi embargó miatt; az IBM állítólagos szerepe a náci holokausztban (lásd az IBM és a holokauszt); a 2000. évi Cochabamba-tüntetés, amelyet egy bolíviai önkormányzati vízellátás privatizációja idézett elő; valamint a vállalati társadalmi felelősségvállalás általános témái, a korlátozott felelősség fogalma, a vállalat mint pszichopata és a vállalati személyiségről szóló vita.
A "The Corporation" matricákon és interjúkon keresztül vizsgálja és kritizálja a vállalati üzleti gyakorlatokat. A film értékelését a DSM-IV diagnosztikai kritériumai befolyásolják; Robert D. Hare, a British Columbia Egyetem pszichológia professzora és az FBI tanácsadója a kortárs nyereséges üzleti társaság profilját egy klinikailag diagnosztizált pszichopatáéhoz hasonlítja (Hare azonban kifogásolta, ahogyan nézeteit ábrázolják a filmben.
A "Corporation" megpróbálja összehasonlítani a vállalatok szisztematikus viselkedési módját a DSM-IV pszichopátia állítása szerinti tüneteivel, például a más emberek érzéseinek érzéketlen figyelmen kívül hagyásával, az emberi kapcsolatok fenntartására való képtelenséggel, az emberi kapcsolatok meggondolatlan figyelmen kívül hagyásával, az álnokság (folyamatos hazudozás, hogy megtévesszen haszonszerzés céljából), képtelenség a bűntudat megtapasztalására, valamint a társadalmi normák és a törvények be nem tartása.

Kategória: Dokumentumfilmek

A film hossza: 02:24:21 (Ha most elindítod a lejászást, 17:12 -ra lesz vége a filmnek.)

Megtekintve: 251 alkalommal

Feltöltve: 2022-03-06 05:01:00 (2 éve)


Hasonló Dokumentumfilmek