Vissza /

A krétai csata S01E02



Előzmények
Kréta szigete Görögországban

Az első szövetséges csapatok a Görögország elleni olasz támadást követően, 1940. október 28-án érkeztek a szigetre. Az olasz támadást a görög csapatok visszaverték, azonban a németek beavatkozása megfordította az erőviszonyokat, és a mintegy 57 000 fős szövetséges csapattest feladni kényszerült Görögország szárazföldi területeit. A Brit Királyi Haditengerészet által lebonyolított kiürítés során sok szövetséges katona került Krétára, egyrészt hogy a sziget helyőrségét megerősítsék, másrészt átutazóban Egyiptom, a Brit Birodalom közel-keleti központja felé.

A csata kezdetekor a szövetségesek a szigeten és környékén jelentős szárazföldi erőkkel rendelkeztek, és a Brit Királyi Haditengerészetnek köszönhetően övék volt a fölény a tengeren is. A tengelyhatalmak uralták azonban az Égei-tenger feletti légteret, ezáltal megkönnyítve a saját csapataik mozgását és megnehezítve a szövetségesekét.
Szövetséges erők

1941. április 30-án Bernard Freyberg új-zélandi tábornokot nevezték ki a szigeten állomásozó szövetséges erők parancsnokává. Csapatainak összetétele a következő volt: körülbelül 9000 görög katona, közülük a görög 5. (krétai) hadosztály 3 zászlóalja, körülbelül egy zászlóaljnyi helyi csendőr, a szintén egy zászlóaljnyi irákliói helyőrség (főként kiegészítő személyzet, írnokok, ellátás), valamint a szigetre menekített 12. és 20. görög hadosztályok maradékai. Ezen felül szerepet kaptak még a csatában a csendőrség kadétjai, valamint a szigetre szállított számos szervezés alatt álló görög kiképző- és menetzászlóalj.

A görög csapatok felszereltsége rendkívül szegényes volt. A hadsereg felszerelésének nagy része odaveszett a szárazföld kiürítésekor, nehézfegyverek egyáltalán nem maradtak, és sok katonának még puskát sem tudtak adni. A görögök rendelkezésére álló, nagyjából 50 géppuska első világháborús és még régebbi típus volt. Lőszerben is nagy hiány mutatkozott (kevesebb, mint 30 töltény puskánként). A görög hadsereg által használt (szintén első világháborús örökség) osztrák-magyar puskákhoz lőszert a szövetségesek sem tudtak adni. A szárazföldön rekedt a krétai 5. görög hadosztály, amelynek harcedzett, a nehéz terepet jól ismerő katonái talán megfordíthatták volna a csata sorsát.

A Brit Nemzetközösség csapatai a sziget 14 000 fős eredeti helyőrségéből, és körülbelül 25 000 a szárazföldről kiürített szedett-vedett katonából álltak. Itt is szinte teljesen hiányzott a nehézfegyverzet, és a kiürített katonák közül 10 000 egyáltalán nem volt hadra fogható (fegyvertelenek, dezertőrök, sebesültek). A csata kezdetén Freybergnek körülbelül 15 000 harcképes katonája volt, valamint 5000 fős sebtében felszerelt segédcsapat, illetve egy (javarészt) ausztrál tüzérüteg, szintén több alakulat maradványaiból összegyúrva. A szervezett alakulatok a 2. új-zélandi hadosztály, a 19. ausztrál dandár, valamint a 14. brit gyaloghadosztály voltak.

A sziget bővelkedett a kitűnő kikötőkben, valamint stratégiai fontosságú repülőterekkel is rendelkezett, amelyekről Délkelet-Európa fontosabb célpontjait lehetett elérni (pl. a ploiești olajmezők). A repülőtereket azonban a nyomasztó német légi fölény és az egyre gyakoribb bombázások miatt a Brit Királyi Légierő kiürítette.
A tengelyhatalmak pozíciói

Április 28-án Hitler elrendelte a sziget megszállását. Mivel az Égei-tengeren a brit haditengerészet volt az úr, a partraszállás szóba sem kerülhetett. A német légi fölény lehetővé tette azonban egy nagyszabású deszanthadművelet megindítását, így a német parancsnokság emellett határozott.

A háború korábbi szakaszaiban a németek (sokkal kisebb méretben) már többször sikerrel alkalmaztak ejtőernyősöket és vitorlázógéppel szállított csapatokat (Dánia és Norvégia, a Benelux államok és Franciaország és a Peloponnészosz-félsziget elfoglalása során is).

Az eredeti tervek szerint a támadás május 16-án indult volna meg a 7. (légi) hadosztály ejtőernyőseivel és légideszantosaival, akik feladata a sziget kulcsfontosságú pontjainak és repülőtereinek megszállása lett volna, ahova azután a 22. légi szállítású hadosztály érkezett volna be. A támadást azonban elhalasztották május 20-ra, és a 22. hadosztály szerepét az 5. hegyi hadosztály vette át.

#dokumentar #film

Kategória: Dokumentumfilmek

A film hossza: 00:54:25 (Ha most elindítod a lejászást, 02:26 -ra lesz vége a filmnek.)

Megtekintve: 122 alkalommal

Feltöltve: 2022-02-19 18:00:00 (2 éve)


Hasonló Dokumentumfilmek