Vissza /

Kun Miklós - Kirakatperek Kelet-Európában - Kivégzések koncepcióra és látványtervre komponálva



A magyarországi önkényuralmi rendszer egy volt a kelet-európai diktatúrák sorában s bár nem vigasztal minket, de talán fontos végig tekintenünk hogyan alakultak a szomszédos országokban a joggal való visszaélések, jogtiprások. A koncepciós perek, kirakatperek megrendezésében és "legyártásában" a magyar diktatúra a politikai kinevezett főügyésszel, a politikai irányítás alatt álló bíróságokkal nem tért el az egykori "béketábor" többi országában tapasztalható siralmas állapotoktól.
Az orosz-barát (szovjet-barát) nómenklatúra kurzuslovagjai nemcsak a hatalomért, hanem akár a puszta fizikai túlélésért folytatták élet-halál harcukat Moszkva kegyeit keresve. A kihallgató szobák, kínzókamrák máig próbálják őrizni titkaikat. Ezekről a titkokról, a kivégzéseket példát statuálni hivatott akasztásokat megelőző helyezkedésekről és árulásokról szól az aktuális előadás.

Hogy Kádár személyesen milyen konkrét tevőleges szerepet játszott a kínzások, vallatások során, s hogy áldozata nem sokkal korábban követett-e el hasonlókat - a sors fintora, hogy Kádár is később megkínzatások áldozatává válik nem először, majd ismét visszakerül a Nagy Imrét likvidáló szerepbe - , mind érdekes és a téma sodrásának megfelelően a szükséges mértékben kibontott eseménysor.
Közelmúltunkig tart ez a történet, mely sajnálatos módon bővelkedik még témákban és tanulságokban a következő előadások, előadás-sorozatok számára.
Az előadás a tanulságok levonását - ha vannak ilyenek - most is a Nézőre bízza...

Kun Miklós előadása a Nemzeti Közszolgálati Egyetem felkérésére készült.
Az előadás a "Titkos diplomácia és hírszerzés a II. világháborút követő évtizedekben" című, szintén az Egyetem felkérésére készülő 12 részes előadás-sorozat 10. része.

Kategória: Akciófilmek

A film hossza: 01:07:02 (Ha most elindítod a lejászást, 11:56 -ra lesz vége a filmnek.)

Megtekintve: 8.120 alkalommal

Feltöltve: 2021-05-27 05:44:00 (2 éve)


Hasonló Akciófilmek