Vissza /

Walking with the Enemy Az ellenség soraiban HD - felirattal



Ez a 2013-ban készült amerikai háborús filmdráma főként Budapesten játszódik, 1944-ben.

A második világháború egyik kevésbé ismert részletét mutatja be. Mivel Magyarország a németek oldalán szállt be az 1939-ben kitörő II. világháborúba, területén egészen 1944-ig nem folytak harcok. A magyarországi zsidók többsége viszonylagos létbiztonságba élhetett, egészen az ország német megszállásáig. A film főszereplője, Cohen Elek (Jonas Armstrong) is ekkor kényszerűl barátjával elhagyni a fővárost. Aggodalma nem alaptalan, hazatérve rögtön munkaszolgálatos behívó fogadja. A zsidókra váró megpróbáltatások ezzel nem érnek véget, hisz az antiszemitizmus egyre fokozódik, elkezdődnek a deportálások, a fanatikus nyilasok és vezetőjük Szálasi (Simon Hepworth) pedig alig várja, hogy végre hatalomra juthasson, miközben az oroszok egyre közelebb járnak a magyar határokhoz.

Az ország kormányzója, Horthy Miklós (Ben Kigsley) nem mondott le a német megszállás hatására, továbbra is abban bízik, hogy sikerül olyan békét kötni a szövetségesekkel, ami megakadályozhatja, hogy a front pokla áthaladjon az országon. A németek is tudnak a kormányzó terveiről, a Führer a háború egyik leghírhedtebb katonáját, Otto Skorzenyt (Burn Gorman) bízza meg a háborúból való kiugrás megakadályozásával.

Elek és barátai ezekben a vészterhes időkben igyekeznek a svájci delegátus konzuljával, Carl Lutz-cal együttműködve (William Hope) mindent megtenni, minél több zsidó élet megmentéséért.


Számos hibája ellenére, ez a film igyekszik bemutatni a háború Magyarországon játszódó eseményeit, több nézőpontból is. Tekintve, hogy nem nagyon készült hasonló alkotás, minden történelem iránt érdeklődőnek ajánlom.

A film amerikai készítésű, így számtalan leegyszerűsítés és ferdítés található az alkotásban, hisz a célközönség is amerikai volt (a filmet a mai napig nem mutatták be hivatalosan hazánkban). Rólunk szól, de nem elsősorban nekünk. Ezért a film történelmi hűségét megpróbáltam valamelyest növelni a fordítással. Így számos további részlet ismerhető meg a film megnézésével, tehát nem minden esetben egyezik meg teljes mértékben a fordított szöveg, az angolul elhangzottakkal.

A fentiek ellenére, mindenkit óva intenék, hogy a korszakról a film megtekintése után végső kevetkeztetéseket vonjon le. A valós történések sokkal bonyolultabbak, összetettebbek voltak, mint ahogyan a filmben szerepel. Viszont kiindulópontnak tökéletes.

Főbb szereplők:
Jonas Armstrong/Elek Cohen
Sir Ben Kingsley/ Horthy kormányzó
Hannah Tointon/Hannah Schoen
Simon Kunz/Greenberg József
Simon Dutton/Schoen Miklós
Burn Gorman/Skorzeny ezredes
Shane Taylor/ifj. Horthy Miklós

Alkotók:
Rendező: Mark Schmidt; Forgatókönyvírók: Mark Schmidt, Kenny Golde, Randy Williams;
Zeneszerző: Dean Cundey; Operatőr: Dean Cundey; Producerek: Christopher Williams, Randy Williams; Vágó: Eric L. Beason, Richard Nord

Kategória: Dráma

A film hossza: 01:53:03 (Ha most elindítod a lejászást, 11:54 -ra lesz vége a filmnek.)

Megtekintve: 30.268 alkalommal

Feltöltve: 2020-05-12 20:15:00 (3 éve)


Hasonló Dráma