Vissza /

Egy csodálatos elme _ A beautiful mind 2001 HDmagyarul beszélő, amerikai film, 135 perc, 2001
Az Egy csodálatos elme (A Beautiful Mind) 2001-ben bemutatott amerikai filmdráma Ron Howard rendezésében. A film a Nobel-díjas John Forbes Nash amerikai matematikus életét mutatja be (habár történetileg nem hitelesen), akit Russell Crowe alakít. Az alkotás 2002-ben 4 Oscart (köztük a legjobb film) és 4 Golden Globe-ot kapott.
A sztori ott kezdődik, hogy a főszereplő megérkezik a Princetoni Egyetemre, hogy matematikát tanuljon. Nash nem éppen társasági ember és még az órákra sem jár be. Mégis épp egy kocsmában jön rá élete felfedezésére, mely megdönti a már 150 éve elfogadott Adam Smith-féle játékelméletet. Innentől a karrierje felfelé száguld. Ösztöndíjat nyer az egyik legrangosabb egyetemre, s még tanári állást is kap. De ő nem elégedett, ugyanis az akkortájt zajló hidegháborúban ő is részt akar venni. Vágyai valóra válnak, mikor a titokzatos William Parcher ellenséges kódok feltörésére alkalmazza. Eközben megismerkedik Aliciával, aki eddig egy számára ismeretlen fogalommal ismerteti meg: a szerelemmel. A szívszorító drámában egy valós személy küzdelmeit ismerhetjük meg a betegséggel, emberekkel és saját magával.
1947-et írunk: John Forbes Nash Jr. megérkezik a Princeton egyetemre, hogy matematikát tanuljon. A titokzatos nyugat-virginiai zseninek sem pedigrés iskolai múltja, sem pénze nincs elég ahhoz, hogy bekerüljön az elit diákok körébe. Ám számára semmit sem jelent a társasági élet - sem az órák látogatása. A különc fiút egyetlen dolog érdekli: egy egészen eredeti ötlet megtalálása.A matematika szakon könyörtelen verseny folyik, és sokan szívesen látnák Nash bukását. Mégis épp a rivalizálás adja meg neki a kellő lökést: egy este a helyi bárban megfigyeli, hogyan versengenek a fiúk egy szőke lányért, és az ötlet, mely oly régóta kísérti, megfogan. Megírja dolgozatát a játékelméletről - a versengés matematikájáról -, mely bátran szembeszegül Adam Smithnek, a modern közgazdaságtan atyjának, doktrínáival. 150 év elfogadott gondolatvilága hirtelen idejétmúltnak tűnik és Nash élete örökre megváltozik. Megnyer egy rangos ösztöndíjat és tanári állást kap, de nem elégedett. A tudomány jelentős szerepet játszott Amerika második világháborús győzelmében, és most, a hidegháború csúcsán Nash feladatot akar az új konfliktusban. Vágyai teljesülnek, amikor felbukkan a rejtélyes William Parcher, és szigorúan titkos megbízatást ad neki: ellenséges kódokat kell megfejtenie.Nash teljes szívvel és aggyal veti magát a munkába. Ám szívére másfelől is vár feladat. Megismerkedik a gyönyörű és ragyogóan okos Aliciával, aki Nasht egy számára eleddig teljesen ismeretlen fogalommal ismerteti meg: a szerelemmel. Összeházasodnak, de Nash nem avathatja be hitvesét kettős életébe. Ám ennek a munkának, veszélynek és titkolódzásnak súlyos ára van...

John Forbes Nash, Jr Russell Crowe Rátóti Zoltán
Alicia Nash Jennifer Connelly Radó Denise
William Parcher Ed Harris Rosta Sándor
Charles Herman Paul Bettany Kaszás Attila
Sol Adam Goldberg
Helinger professzor Judd Hirsch Versényi László
Hansen Josh Lucas Kautzky Armand
Bender Anthony Rapp Lux Ádám
Dr. Rosen Christopher Plummer Rajhona Ádám
Marcee Vivien Cardone
Ainsley Jason Gray-Stanford Stohl András
Thomas King Austin Pendleton Makay Sándor
Tábornok Jesse Doran Áron László
Elemző Kent Cassella Katona Zoltán

Kategória: Dráma

A film hossza: 02:15:24 (Ha most elindítod a lejászást, 11:18 -ra lesz vége a filmnek.)

Megtekintve: 35.859 alkalommal

Feltöltve: 2017-11-26 12:40:00 (2 éve)


Hasonló Dráma