Vissza /

A bosszú börtönébenA bosszú börtönében (eredeti cím: Lock Up) 1989-ben bemutatott amerikai thrillerfilm, főszereplő Sylvester Stallone és Donald Sutherland. A filmet John Flynn rendezte, a zenét Bill Conti komponálta, aki Stallone korábbi filmjében, a Rocky-ban is készítette a zenei anyagot.
Frank Leone (Sylvester Stallone) igazi mintafegyenc, még kimenőt is kap, ami alatt barátnőjével találkozik. Frank a legmesszebbmenőkig betartja a börtön szabályait. Nem csak a rabtársai, hanem az őrök is barátian viszonyulnak hozzá. Frank tudja, hogy a rácsokon túl alig több mint fél év múlva egy új élet és egy szerető barátnő várja.
Egy napon a kisebb bűncselekményeket elkövetett elítéltek minimális biztonságú börtönéből átszállítják Franket az ország egyik legkeményebben őrzött, szigorított fegyintézetébe.
Az ügy háttérében a másik börtön kegyetlen igazgatója, Warden Drumgoole (Donald Sutherland) áll, aki személyes bosszúra készül. Frank korábban megszökött abból a börtönből, ahol Drumgoole igazgató volt. A sajtó Frank mellé állt, az igazgatót pedig rossz színben tüntették fel, ezért felettesei büntetésből ebbe a börtönbe helyezték át. Drumgoole úgy érzi, eljött az idő, hogy bosszút álljon: minden piszkos módszert bevet, hogy a szabadulás előtt álló elítéltet gyilkosságra vagy szökési kísérletre kényszerítse, meghosszabbítva ezzel újabb hosszú évekkel Leone rabságát.
Mivel Frank civilben autószerelő, a benti műhelyben az egyik elítélt féltett autóján kezd bütykölni. A munkába a többiek is beszállnak és szinte egy vadonatúj autó születik a kezük alatt. Mivel egy húszéves srác még nem tud autót vezetni, Frank tanítgatja és azt is megengedi neki, hogy 10 másodpercre beindítsa a motort. Ő azonban képtelen ellenállni a tűzpiros Ford duruzsoló hangjának, és kitör a garázsból a börtönudvarra, ahol az őrök lőni kezdenek rá. Végül megáll, de nem őt, hanem Franket bünteti meg az igazgató. Előbb szétvereti a kocsit, majd Frank 3 hét magánzárkát kap, amiben rendszertelen időközönként erős lámpát kapcsolnak fel, mire Franknek fel kell állnia és bemondania a nevét és azonosító számát. A sötétben eleinte testgyakorlást végez, az igazgató látva ezt megvonatja a fél élelmiszer-adagját.
Dallas (aki 30 éves büntetését tölti) korábban azt az ötletet vetette fel, hogy a fűtéscsövek mentén meg lehetne szökni, mert azok csatornája kivezet az épületből. Frank felvilágosítja, hogy a csövekben 85 fokos víz van, így nem tudná megfogni, anélkül, hogy megégne. Így az ötletet elvetik.
A börtönudvaron egy bandavezér többször provokálja Franket, de ő nem támad vissza. Később kiderül, hogy a bandavezért az igazgató ösztönözte a provokációkra. Mivel a korábbi akciók nem váltak be, Frank fiatal haverját elkapják az őrök közreműködésével, és balesetn

Kategória: Akciófilmek

A film hossza: 01:48:58 (Ha most elindítod a lejászást, 06:14 -ra lesz vége a filmnek.)

Megtekintve: 12.758 alkalommal

Feltöltve: 2017-11-07 15:22:00 (1 éve)


Hasonló Akciófilmek